Gerelateerde onderwerpen:
Adobe | Creative Suite | Grafische Software | Photoshop


Adobe Photoshop Prepress

Doelgroep | Doel | Onderwerpen | Data & prijzen | Aanmelden
Deze PlusPartner cursus hebben we niet meer in ons assortiment maar nog wel andere cursussen, bijvoorbeeld:Meer informatie? Klik hier!

Naast Adobe InDesign bestaat QuarkXPress en naast Adobe Illustrator bestaat CorelDraw. Maar er is geen beeldbewerkingsprogramma dat zich wat betreft aantal verkochte licenties zelfs maar in de schaduw kan stellen van de populariteit van Adobe Photoshop.

Er zijn twee redenen waarom de belangstelling voor Photoshop nog iedere dag groeit. Ten eerste gaan steeds meer bedrijven zelf beeldmateriaal genereren en bewerken en ten tweede worden voortdurend nieuwe professionele mogelijkheden aan Photoshop toegevoegd. Daarbij speelt Adobe uitstekend in op de ontwikkeling van digitale fotografie.

De cursus Adobe Photoshop Prepress bestaat uit een basisdeel en een prepressdeel. In het basisdeel maakt u kennis met het werkgebied en wordt het maken van selecties, het werken met lagen en tekengereedschappen en het bewerken van tekst behandeld. Het prepressdeel begint met de uitleg van een aantal begrippen als pixel, resolutie en raster. Op basis van deze theorie gaat u daarna beeldmateriaal aanpassen en retoucheren. De cursus wordt afgesloten met technieken voor het werken met steunkleuren.

Deze cursus wordt gegeven op een Macintosh-computer.

Doelgroep cursus Adobe Photoshop Prepress

De cursus Adobe Photoshop Prepress is geschikt voor iedereen die zich met het genereren en bewerken van digitaal beeldmateriaal bezighoudt. Daarbij kan worden gedacht aan:

- het verwerken en corrigeren van digitale foto′s en scans,
- het drukklaar maken van digitaal beeldmateriaal,
- het preparen van digitaal beeldmateriaal voor gebruik in grafische programma′s,
- het gebruik maken van de creatieve mogelijkheden van Photoshop voor grafische vormgeving.

Doel

 • Na het volgen van de cursus Adobe Photoshop is de cursist in staat zelfstandig digitaal beeldmateriaal, zowel in zwart/wit als in kleur, elektronisch te bewerken en corrigeren en diverse creatieve effecten toe te passen.

Onderwerpen cursus Adobe Photoshop Prepress

De cursus Adobe Photoshop Prepress behandelt de volgende onderwerpen:

  • Basisdeel
   • Het werkgebied
   • Eenvoudige selecties
   • Werken in lagen
   • Tekengereedschappen
   • Complexe selecties
   • Vectoren en tekst
   • Vrijstaand maken en maskers
   • Geavanceerde laagtechnieken
   • Alfakanalen bewerken
   • Appendix A - Adobe Bridge
  • Prepressdeel
   • Resolutie en rasters
   • Digitaal beelmateriaal bewerken
   • Oneffenheden verwijderen
   • Foto′s retoucheren
   • Werk uit Illustrator en Photoshop combineren
   • het filter perspectiefpunt, een verfijnde techniek om perspectivisch correcte transformaties toe te passen.
   • Paden en pengereedschap
   • Duotoonafbeeldingen
   • Afbeeldingen voor tweekleurendruk
   • Appendix B - Pixelgeoriënteerde beeldbewerking
   • Appendix C - Inleiding in scannen

  Klik hier voor een gedetailleerde onderwerpenlijst

Meer informatie?

Geïnteresseerd geraakt in deze opleiding
en wilt u weten welke (vergelijkbare) cursus(sen) u wel kunt volgen?


Vraag informatie aanGedetailleerde onderwerpenlijst cursus Adobe Photoshop Prepress

Hieronder vind u een gedetailleerd overzicht met onderwerpen die in de cursus Adobe Photoshop Prepress behandeld zullen worden:


  Basisdeel

  Het werkgebied
  Deze les maakt u vertrouwd met de gebruikersinterface van Photoshop. Het werken met gereedschappen en paletten en het beheren van de werkruimte wordt behandeld.

  Eenvoudige selecties
  Photoshop beschikt over een scala aan gereedschappen en opties om selecties te maken en bewerken. In deze les wordt het uitgebreid behandeld.

  Werken in lagen
  Lagen vormen de basisstructuur van een Photoshopbestand. U leert lagen te maken, laagstijlen en overvloeimodi toe te passen en te werken met het lagenpalet.

  Tekengereedschappen
  In deze les passeren penseel-, potlood-, vul-, gum- en verlooptintgereedschap de revue. U leert werken met penseelopties, de airbrushfuctie, verloopvullingen en het kleurenpalet.

  Complexe selecties
  Een selectie kan worden vastgelegd in een alfakanaal. Deze functie is onmisbaar voor ingewikkelde en tijdrovende selecties. In deze les leert u gebruik te maken van bewaarde selecties, maar ook een complexe selectie te maken en in een alfakanaal vast te leggen.

  Vectoren en tekst
  Photoshop is primair een beeldbewerkingsprogramma op basis van pixels. Maar daarnaast is er de mogelijkheid vectorvormen en -lagen te maken en tekst te bewerken.

  Vrijstaand maken en maskers
  Het komt regelmatig voor dat slechts een gedeelte van een afbeelding relevant is. U kunt dat gedeelte van de afbeelding isoleren door de overige pixels te verwijderen, maar ook door de overige pixels te verbergen. In het laatste geval maakt en bewerkt u een laagmasker. Het voordeel is dat de afbeelding integraal bewaard blijft.

  Geavanceerde laagtechnieken
  Het basisdeel van deze cursus wordt afgerond met een praktijkopdracht waarin u een fotocompositie maakt. U past de verworven kennis toe, maar ook worden een aantal nieuwe laagtechnieken, zoals uitknipmaskers en aanpassingslagen geïntroduceerd.

  Alfakanalen bewerken
  In dit hoofdstuk gaat u werken met een techniek voor gevorderden; u gaat een selectie creëren door alfkanalen te manipuleren.

  Appendix A - Adobe Bridge
  Dit vanuit Photoshop te openen programma bevat een bestandenbrowser waarmee u bestanden kunt opzoeken, beheren en openen. Ook de andere CS3 programma's hebben deze koppeling naar Bridge.

  Prepressdeel

  Resolutie en rasters
  De begrippen resolutie en raster en hun onderlinge samenhang staan centraal in deze theorieles. Een oefening verduidelijkt de relatie tussen resolutie en afbeeldingsgrootte.

  Digitaal beelmateriaal bewerken
  In deze les gaat u eerst toon- en kleurcorrecties aanbrengen met het dialoogvenster Niveaus en het dialoogvenster Curven. Daarna maakt u kennis met diverse andere correctiemogelijkheden en met verscherpingsfilters.

  Oneffenheden verwijderen
  Retoucheren in engere zin is het onderwerp van deze les: rode ogen bijwerken, het verwijderen van stof en krassen. Ter inleiding worden de retoucheergereedschappen geïntroduceerd.

  Foto′s retoucheren
  Retoucheren in bredere zin komt in deze les aan de orde. U leert welke stappen een vakkundige retoucheerstrategie omvatten. Hierna gaat u in een praktijkoefening een aantal technieken toepassen: correctie van kleurzweem en kleurbalans, vervangen van kleur, ongewenste objecten verwijderen, een deel van de afbeelding vervangen. Het resulterende bestand wordt tenslotte geprepareerd voor drukwerk.

  Werk uit Illustrator en Photoshop combineren
  In deze les transformeert, plaatst en bewerkt u een in Illustrator gemaakt logo in een Photoshopbestand. Het resultaat is een geraffineerde samensmelting van de oorspronkelijke twee afbeeldingen. Een nieuwe laagtechniek en het gebruik van overvloeimodi spelen hierbij een grote rol. Daarna maakt u het bestand geschikt voor gebruik in een ander grafisch programma.

  Tenslotte maakt u kennis met het filter perspectiefpunt, een verfijnde techniek om perspectivisch correcte transformaties toe te passen.

  Paden en pengereedschap
  Ook in het prepressdeel wordt aandacht besteed aan de vectormogelijkheden van Photoshop. Vectorpaden zijn onafhankelijk van pixels en maken andere bewerkingen mogelijk. In deze les maakt u een vectorpad dat kan fungeren als (postscript)masker bij plaatsing van de afbeelding in een ander grafisch programma. Daarnaast gebruikt u een vectorpad als hulpmiddel bij een voor selectiegereedschappen lastig deel van de afbeelding. Maar de les begint met een introductie van het begrip pad en van het pengereedschap.

  Duotoonafbeeldingen
  De laatste twee lessen besteden aandacht aan drukwerk met steunkleuren. Afdrukken in twee kleuren met een afbeelding in grijstinten en een steunkleur kan een effectief en goedkoop alternatief voor full color zijn. In deze les wordt het begrip duotoon behandeld. Aan dezelfde tooninformatie van een gijswaardenafbeelding worden één (monotoon), twee (duotoon), drie (tritoon), of vier (quadtoon) steunkleuren gekoppeld. Deze techniek maakt het mogelijk grijswaardenafbeeldingen te verrijken met subtiele kleurnuances.

  Afbeeldingen voor tweekleurendruk
  Maar er zijn meer mogelijkheden om met steunkleuren te werken. In deze les leert u steunkleurkanalen toe te voegen aan een grijswaardenafbeelding. Een steunkleurkanaal kan een deel van de afbeelding bevatten dat zo een eigen kleur krijgt. Ook kunnen aan een steunkleurkanaal nieuwe elementen, zoals tekst, worden toegevoegd.

  Appendix B - Pixelgeoriënteerde beeldbewerking
  Over de eigenschappen van pixels en de voor Photoshop relevante aspecten van kleurenleer.

  Appendix C - Inleiding in scannen
  Overzicht van verschillende soorten scanners, essentiële instellingen voor het maken van een professionele scan en het belang van kalibratie van de diverse apparaten.


Getoonde informatie onder voorbehoud, genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

Share |

 
Informatie 
  Contact
  Cursusoverzicht
  Cursuskalender
  Bel mij!
  Brochure aanvragen
  Aanmelden voor nieuwsbrief
  Stel een vraag
 
 
Cursuscategorieën